Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut cursus lorem in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.
Elk jaar worden er meer dan 272 miljoen nieuwe laptops geproduceerd, waardoor de IT-industrie verantwoordelijk is voor evenveel broeikasgasvervuiling als de hele luchtvaartindustrie(!) Dit komt erop neer dat de IT-industrie 2% bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om die CO2-uitstoot te verminderen. Zoals het inzetten van gebruikte devices. In dit blogartikel bekijken hoe je de CO2-voetafdruk van een laptop wordt berekend en hoe je die kunt verminderen.
Met de groeiende toename van ons internetgebruik en het aantal mensen dat dagelijks mobiele telefoons en tablets gebruikt, zal het milieueffect van IT aanzienlijk toenemen. Bedrijven en organisaties zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun dagelijkse activiteiten op het milieu en ze zoeken naar manieren om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.
Hoeveel CO2 produceert een laptop?
De CO2-voetafdruk van een laptop is gebaseerd op de totale uitstoot van broeikasgassen (zoals kooldioxide, CO2, en methaan, CH4) gedurende de hele levenscyclus van het apparaat. De CO2-uitstoot varieert afhankelijk van de fabrikant, de grootte van de laptop en hoe vaak de laptop wordt gebruikt. Gemiddeld wordt de CO2- voetafdruk van een laptop geschat op 422,5 kg, inclusief de koolstofuitstoot tijdens de productie, het transport en de eerste 4 jaar van gebruik.
CO2-voetafdruk tijdens de productie van een laptop
Uit onderzoek van onze partner, waarbij 230 specifieke laptops werden geanalyseerd, bleek dat de gemiddelde CO2-uitstoot tijdens de productie van een nieuwe laptop 331 kg bedraagt. Dit betekent dat slechts 3 nieuwe laptops ongeveer een ton CO2 produceren en een volume hebben dat vergelijkbaar is met een eengezinswoning, namelijk ongeveer 19.000 kubieke meter. De productie van een laptop is verantwoordelijk voor 75% tot 85% van de totale CO2-voetafdruk. Het grootste deel van deze uitstoot komt voort uit de productieprocessen en het gebruik van materialen zoals het moederbord, de SSD en het scherm. Daarnaast worden er tijdens de productie van een laptop ook grote hoeveelheden water (190.000 liter) gebruikt en wordt er aarde (1.200 kg) gedolven. Bovendien bevatten de
onderdelen van een typische laptop kwik, lood, chroom en andere zware metalen.
Transport
Transport is een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de CO2-voetafdruk van laptops. De uitstoot die wordt veroorzaakt door voertuigen in de toeleveringsketen heeft een behoorlijke impact. Het merendeel van de uitstoot komt voort uit het luchttransport van laptops van het land van assemblage naar het land van gebruik. Als de laptops uitsluitend over zee of over land zouden worden vervoerd, zou de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Fabrikanten schatten dat het transport goed is voor 6% tot 12% van de CO2-uitstoot van een laptop. Voor dit blogartikel nemen we aan dat het transport ongeveer 30 kg CO2 bedraagt.
CO2-voetafdruk tijdens het gebruik van een laptop
Om de CO2-voetafdruk van een laptop te meten, moeten we de gehele levenscyclus ervan bekijken, inclusief het dagelijks gebruik. De levensduur van een laptop wordt geschat op 4 jaar, waarbij ervan wordt uitgegaan dat de laptop 8 uur per dag wordt gebruikt. Het energieverbruik kan sterk variëren, en de meeste fabrikanten erkennen dat schattingen twijfelachtig zijn. Onder de laptops die wij leveren, heeft HP de laagste CO2- voetafdruk tijdens het gebruik, namelijk ongeveer 32 kg CO2, terwijl de Lenovo T450 de hoogste heeft met 91 kg CO2. Voor onze berekeningen van de totale CO2-voetafdruk hebben we een gemiddelde van 61,5 kg CO2 gebruikt.
Indirecte CO2-voetafdruk
Hoewel we ons in dit artikel voornamelijk richten op het directe gebruik van laptops, is het belangrijk om te realiseren dat het gebruik van internet ook CO2-uitstoot genereert. Online surfen is niet volledig groen en de 'Cloud' is in feite een groot datacentrum dat veel energie verbruikt voor stroomvoorziening en koeling.
Het einde van de levensduur van een laptop
Het is belangrijk om rekening te houden met het einde van de levensduur van een laptop vanwege de milieu- impact die het veroorzaakt. Wat betreft de CO2-uitstoot zijn de gerapporteerde emissies van vrijwel elke fabrikant verwaarloosbaar. De meeste fabrikanten rapporteren een CO2-uitstoot van 1 kg of minder bij het recyclen van de laptop, wat niet wordt meegenomen in hun CO2-voetafdrukrapport.
Hoe jouw bedrijf ook je de CO2-uitstoot van IT kan verminderen
Zoals we hebben vastgesteld, is de grootste bijdrage aan de CO2-voetafdruk van een laptop het productieproces. Dus wat als we de CO2-impact van het kopen van een nieuwe laptop zouden verminderen door te kiezen voor gebruikte laptops? Op die manier kan de CO2-uitstoot van de aanschaf van een laptop met 85% worden verminderd!
Alternatief voor nieuw: Circlewise 'remanufactured' laptops
Met de term 'remanufactured' verwijzen we naar wat wij aanbieden: gebruikte laptops die opnieuw worden opgebouwd en net zo goed, of zelfs beter, functioneren dan nieuwe laptops. Alle onderdelen die nog in goede staat zijn, worden hergebruikt en het apparaat krijgt een nieuwe uitstraling - zowel van binnen als van buiten. Onderdelen worden indien nodig vervangen of geüpgraded om een ongeëvenaarde kwaliteit te bieden. Laptops zijn niet de grootste boosdoeners als het gaat om CO2-uitstoot, maar hoe ze worden geproduceerd en wat er gebeurt wanneer ze verouderd zijn, is wel van belang. Waarom zou je niet de alternatieven onderzoeken als je overweegt een nieuwe laptop te kopen?
Kijk voor het volledige portfolio van onze remanufactured laptops op www.gocirclewise.com/portfolio