Duurzaamheid
October 2023

De impact van IT op onze planeet en het belang van duurzame keuzes

De impact van IT op onze planeet en het belang van duurzame keuzes

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

­De impact van IT op onze planeet en het belang van duurzame keuzes

De razendsnelle technologische vooruitgang heeft de wereld veranderd, maar onze overmatige afhankelijkheid van technologie heeft ook een enorme negatieve impact op de planeet. We gaan door met het gebruik van grondstoffen alsof morgen niet bestaat. Toch nadert het punt waarop we dit niet langer kunnen volhouden. Dit blog onderzoekt de impact van IT op de planeet en het toenemende tekort aan grondstoffen.

 

IT en grondstoffen en de dreigende schaarste
Een gemiddelde laptop bevat ongeveer66 verschillende mineralen, waaronder lood, kwarts, galeniet, cerussiet en anglesiet. Deze mineralen worden gebruikt voor van alles, van glasproductie tot printplaten en computerchips.

Hier zijn enkele van de mineralen die vaak voorkomen in laptops:

·      Lithium – gebruikt in de batterijen van laptops

·      Silicium – gebruikt in microchips, processors en andere elektronische componenten

·      Aluminium – gebruikt in de behuizing, toetsenbord en andere structurele onderdelen van de laptop

·      Koper – gebruikt in de bedrading en schakelingen van de laptop

·      Goud – gebruikt in connectoren en andere elektronische componenten vanwege de hoge geleidbaarheid

·      Tin – gebruikt bij het solderen van elektronische componenten

·      Wolfraam – gebruikt in de filamenten van laptopschermen en lampen

·      Zink – gebruikt voor de coating van schroeven en andere metalen onderdelen om corrosie te voorkomen

Sinds 2010 zijn er naar schatting meer dan 1 miljard laptops wereldwijd verkocht. Dit betekent dat een enorme hoeveelheid grondstoffen is gebruikt voor de productie van deze apparaten. De vraag naar laptops neemt alleen maar toe omdat steeds meer mensen zijn ervan afhankelijk voor werk én entertainment.

Laten we niet vergeten: laptops, hoe handig ook, hebben een prijs, financieel én ecologisch. Bewustzijn hiervan is deeerste stap naar verantwoord gebruik.

Schaarste bedreigt productie van IT
De Verenigde Staten luiden de noodklok over de dreigende schaarste van 23essentiële mineralen, waaronder koper, nikkel, lithium en tin, die onmisbaar zijn voor de fabricage van laptops. Onderzoek wijst zelfs op de uitputting van primaire metaalvoorraden binnen een 50 jaar.

Deze mineralen zijn het kloppende hart van onze elektronica. Zonder grondstoffen hebben we simpelweg geen toegang tot de technologie waar we vandaag op vertrouwen. Het is daarom belangrijk dat we nu echt stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat deze grondstoffen in de toekomst niet opraken. Dit betekent het zoeken naar alternatieve bronnen van mineralen en het recyclen van bestaande materialen in plaats van simpelweg te vertrouwen op nieuwe mijnbouw.

Belangrijk is te beseffen dat enkele zeldzame aardemineralen mogelijk binneneen eeuw al uitgeput raken. Het is overduidelijk dat laptopproductie zwaar afhankelijk is van mineralen die steeds zeldzamer en moeilijker winbaar worden.Onmiddellijke actie is nodig voor een duurzame toekomst in onze technologie gedreven wereld.

Remanufactured laptops kunnen onze grondstoffen redden
In een toekomst die vraagt om duurzame oplossingen, is groene IT onontbeerlijk.Het herstellen en verbeteren van gebruikte laptops is een krachtige manier om duurzame IT-toepassingen te integreren. Door deze laptops te gebruiken, verminderen we drastisch de behoefte aan nieuwe productie, wat een schat aan waardevolle grondstoffen bespaart en de elektronische afvalberg aanzienlijk verkleint.

Als koper van gebruikte computers is het belangrijk om te weten waar je op moeten letten. Sommige opknapbeurten geven alleen een oppervlakkige opfrisbeurt aan een gebruikte laptop, zonder dat dit de levensduur verlengt. Aan de andere kant heb je remanufacturing. Hierbij worden laptops uit elkaar gehaald en elk onderdeel wordt zorgvuldig behandeld in een proces van 360 stappen voordat ze weer in gebruik genomen worden.

Tussen deze twee voorbeelden in, zijn er ook goede opknapbeurten die een rol kunnen spelen in het verbeteren van onze duurzaamheid. Toch moeten kopers zich op twee dingen focussen:

Hoeveel langer de levensduur van de laptop wordt verlengd
Dit is uiteindelijk wat leidt tot minder nieuwe laptopaankopen. Het nieuwe BSIKitemark voor Remanufactured Laptops kan een manier zijn om waarschijnlijke gebruiksduur te bepalen.

Het duurzame gedrag van de aanbieders
Als het gaat om duurzaam gedrag van aanbieders, is er een aanzienlijke variatie.Zoek naar bedrijven die hun CO₂-uitstoot beheersen en onafhankelijk laten toetsen, elektronisch afval minimaliseren, hun eigen ecologische voetafdruk compenseren en bij voorkeur actie ondernemen om de uitstoot van de IT-industrie aan te pakken.

Conclusie:
De wereld heeft een kantelpunt bereikt met betrekking tot klimaatverandering en het beheer van grondstoffen, dus nu is het écht tijd om actie te ondernemen.

Wij pleiten natuurlijk voor een breder gebruik van onze remanufactured laptops, waarmee we niet alleen de CO₂-uitstoot met 316 kg per laptop verminderen, maar ook enorme besparingen realiseren op het gebied van grondstoffen en waterverbruik.

Maar wat betekent echt wereldwijd succes? Wij geloven dat dit inhoudt dat het wereldwijde gebruik van remanufactured IT stijgt van minder dan 1% naar 30-40%in de komende 10 jaar. Dit vereist meer bedrijven die leren hoe ze kunnen remanufacturen en de bouw van grootschalige faciliteiten wereldwijd lijkt onvermijdelijk.

Samen kunnen we de planeet beschermen voor komende generaties door vandaag duurzame keuzes te maken. We zijn er trots op een innovatieve oplossing te bieden voor de strijd tegen klimaatverandering, maar we beseffen dat grotere bewustwording, significante gedragsverandering en acceptatie van de juiste aanpak noodzakelijk zijn.

-> Lees ook onze andere blogs over duurzame IT!